Tunnelukot

Fyysiset ja psyykkiset oireemme ovat osittain seurausta pitkään jatkuneesta tunteiden lukkiutumisesta. Jo lapsena olemme kokeneet ympärillämme paljon selittämättömiä asioita, joista ei puhuttu, emmekä osanneet myöskään kysyä. Nämä kaikki selittämättömät asiat ovat alitajuntaamme lukkiutuneena. Vuosien varrella asioita kertyy vain lisää ja ”kuori” tulee vahvemmaksi ja vaikeammaksi rikkoa.

Lapsen sisälle saattaa kertyä esim. koulukiusaamisen seurauksena vihaa, pelkoa, syyllisyyttä ja pettymyksiä vuosien aikana. Jos hän ei uskalla puhua siitä kenellekään, eikä hän pysty purkamaan vihaa millään tavalla ulos itsestään, se saattaa aiheuttaa vakavan masennuksen, sulkeutuneisuuden ja viha saattaa purkautua väärällä tavalla ulos jossain tilanteessa esim. väkivaltana.

puro

Jos kaksi ihmistä, jotka ovat saaneet esim. puhumattomuuden mallin vanhemmiltaan, muodostavat parisuhteen, he todennäköisesti toistavat liitossaan sitä samaa mallia. Tämä malli siirtyy myös heidän lapsilleen. Puhumattomat ja selittämättömät asiat seuraavat meitä koko elämän ja koko seuraavan ja seuraavan sukupolven, jos emme katkaise tätä ”kierrettä”. Joskus vasta jokin suuri ”pysähdys” elämässämme saa muutoksen aikaan. Se pysähdys voi olla esim. joku vakava sairaus, avioero tms. Parasta tietysti olisi että huomaisimme muutoksen tarpeen aiemmin, jotta voitaisiin välttyä ikäviltä seurauksilta.

Masennus on seurausta lukkiutuneista tunteista. Se saattaa puhjeta oman tai vaikkapa vanhempien eron jälkeen. Masentuneisuus liittyy usein turvattomuuteen, vihaan ja pelkoon, joka näkyy epävarmuutena, arkuutena ja sulkeutuneisuutena. Kun saadaan aikaan turvallisuuden tunne ja rohkeus, jotka kumpuavat ihmisen itsensä sisältä, masennuskin häviää ja yhteys ulkomaailmaan palaa normaaliksi.

Tunteiden epätasapainon korjaaminen ja tunnelukkojen purkaminen voi kestää pitkän aikaa, koska vanhoja alitajunnassamme olevia asioita voi purkaa vain ”kuoren” kerrallaan. Kuoria puretaan hitaasti ja vain siihen tahtiin kuin ihminen haluaa ja kykenee.

Tunnekeskeisen kukkaterapian avulla voidaan purkaa lukkiutuneita tunteita hyvin lempeällä tavalla. Yhtä asiaa käsitellään vain se aika kun on tarpeellista. Terapian avulla voidaan purkaa ikävä tunne alitajunnasta ja siten päästä taas seuraavaan tunteeseen käsiksi. Tällä tavalla edetään eteenpäin ja saavutetaan pikkuhiljaa tasapainoisempi, stressittömämpi, vahvempi ja itsevarmempi olotila.

Paras vaihtoehto kaikista on antaa jo lapsena sellaiset olosuhteet ja kokemukset tunneasioista, jotta he oppisivat näyttämään tunteensa ja käsittelemään niitä oikealla tavalla.

 

Tampereen Tunnekeskus Lumpeenkukka, puh. 040-703 6453, Tammelan puistokatu 26-28, 33100 Tampere