Tunnekeskeinen terapia


Tunnekeskeisessä terapiassa hoitajan ja hoidettavan välille syntyvä keskustelusuhde on tärkeä osa hoitoa. Asiakkaan elämäntilanne ja toiveet ovat keskeisiä. Halu muutokseen on tärkeä, koska se vain voi johtaa tilanteen muuttumiseen. Keskustelu on dialogista ja tunnekeskeistä.Tarpeen mukaan tarkastellaan myös elämänhistoriaa, koska se saattaa olla merkittävä osa asiakkaan eteenpäin pääsemiselle. Terapian yhtenä tarkoituksena on pureutua olemassa olevien ongelmien syihin. Terapian avulla on tarkoitus ymmärtää, hyväksyä ja tarvittaessa käydä läpi elämän kipukohdat ja päästää niistä myös irti. Tavoitteena on omien jo olemassaolevien voimavarojen ja hyveiden ymmärtäminen ja niiden esille saaminen.

Välineinä  terapiassa käytetään apuna kukkaterapiatippoja sekä tunnekeskeisen taideterapian, kehoterapian ja hyvinvointivalmennuksen menetelmiä. Ks. kukkatipattunnekeskeinen taideterapia tunnekeskeinen kehoterapia ja tunnekeskeinen hyvinvointivalmennus.

Ennen kaikkea tunnekeskeinen terapia auttaa ihmistä löytämään oman itsensä, kuuntelemaan sisäistä ääntään ja kulkemaan omaa sielunpolkuaan onnellisena ja hyvinvoivana. Tunnekeskeinen terapia auttaa myös parisuhdetta voimaan paremmin.

Tunnekeskeisen terapian avulla ihmistä voidaan auttaa myös erilaisissa elämäntilanteissa ja elämän käännekohdissa, kuten esim. työpaikan vaihtaminen, parisuhdekriisi, avioero tai läheisen menettäminen. Voit tulla terapiaan vaikka oman epävarmuuden vuoksi tai vaikka esiintymisjännitystä voittamaan. Lapsia voidaan hoitaa samoin kuin aikuisia, esimerkiksi koulujännitystä, ujoutta, arkuutta, sulkeutuneisuutta ja raivoamista voidaan vähentää tunnekeskeisen terapian avulla. Ahdistus ja pelko voivat ilmetä lapsella raivoamisena tai sulkeutuneisuutena. Psykosomaattiset oireet mm. kivut, huonovointisuus, päänsärky, oksentelu, huimaus, pyörrytys, väsymys, tulehdustaudit jne.ovat merkkejä kehon epätasapainosta fyysisellä, psyykkisellä tai henkisellä tasolla ja terapia pureutuu juuri näiden oireiden syihin ja hoitoon.

Tunnekeskeinen terapia voi olla myös ennaltaehkäisevää hoitoa eli terveyttä edistävää.

 


Tarja Repo

puh. 040-703 6453

 

tarja2

 

Tampereen Tunnekeskus Lumpeenkukka, puh. 040-703 6453, Tammelan puistokatu 26-28, 33100 Tampere