Tunnekeskeinen kehoterapia

 

Tunnekeskeinen kehoterapia on oikeastaan hoito kaikkiin oireisiin, on kyse sitten erilaisista flunssan oireista, kivuista, säryistä tai suoliston ongelmista. Kehoterapia sopii yhtä hyvin mielen ja tunteiden ongelmien hoitamisessa, kuten masennus tai alakuloisuus ja haluttomuus.

Tunnekeskeinen kehoterapia perustuu perinteisen kiinalaisen lääketieteen ( PKL)oppeihin ja erityisesti hoidoissa käytetään viieden elementin teorian oppia tunteiden yhteydestä sisäelimiin. PKL kiinnittää nimenomaan huomiota oireisiin, eikä sairauksien nimiin. Hoito perustuu ihmisen tarinaan ajatellen kokonaisuutta, ihmistä, hänen fyysisiä ja psyykkisiä oireitaan sekä tunteitaan.

Tunnekeskeisessä kehoterapiassa käsitellään sekä meridiaaneja eli energiaratoja sekä niissä sijaitsevia akupisteitä. Avaamalla meridiaaneja ja stimuloimalla akupisteitä, säädellään elimistön ja psyyken tilaa sekä korjataan niiden häiriöitä. Keho ja mieli tasapainottuvat ja tulevat elinvoimaisemmiksi. Hoito on myös hyvin rentouttava.

Tunnekeskeisessä kehoterapiassa keskitytään avaamaan tunnelukkoja ja tasapainoittamaan kehoa ja mieltä tunnepisteiden kautta. Erilaiset psykosomaattiset oireet johtuvat pääasiassa tunteista. Näitä ovat mm. päänsärky ja migreeni, erilaiset lihasjännitykset, lihas- ja nivelkivut, unettomuus, stressi (pelot), ruuansulatusvaivat, tulehduskierteet, tulehdustilat,  flunssaoireet ja väsymys. Tunteista johtuvat myös kuukautiskivut ja –häiriöt, impotenssi ja seksuaalinen haluttomuus. Tunnekeskeisellä kehoterapialla voidaan hoitaa mielen ja psyyken ongelmia esim. masennusta (sisältss monia tunteita), paniikkihäiriötä, psyykkistä jännitystä ja pelkoja.

Kun näitä oireita hoidetaan, hoidetaan ihmistä kokonaisvaltaisesti. Oireet ovat ihmiselle viesti, jostain suuremmasta. Oireet pysäyttävät ihmisen ja ihmisen olisi silloin kuunneltava, miksi näitä oireita ilmenee. Syvin tarkoitus kehoterapiassa on oman tien, suunnan löytyminen. Esimerkiksi sydänoireet kertovat usein väärästä suunnasta, ne ilmentävät suurta huonovointisuutta sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. Silloin täytyy pysähtyä kuuntelemaan, onko vauhti kenties liian kova vai suunta aivan väärä. Tärkeää on, että ihminen tekee sitä elämässään mitä sydän kertoo.

Menetelminä tunnekeskeisessä kehoterapiassa ovat meridiaanihieronta, akupainanta, shiatsuhoito, akupunktio ja aurikuloterapia. Aurikuloterapiassa korvien akupisteisiin laitetaan pienet nastat, jotka saavat olla paikallaan viisi päivää. Tukena hoidossa käytetään myös sekä äänihoitoa että äänirautahoitoa. Hoito pyritään tekemään mahdollisimman intuitiivisesti asiakkaan tarpeita kuunnellen.

 

Raskaus ja synnytys

Akupunktiolla voidaan hoitaan myös kaikkia raskauteen ja synnytykseen liittyviä ongelmia, kuten hedelmättömyys, raskauden ajan pahoinvointi sekä raskauden aikaiset muut ongelmat (esim. turvotukset). Akupunktiolla voidaan myös käynnistää synnytys (lisänä vyöhyketerapian menetelmät) sekä tukea synnytystapahtumaa ja istukan irtoamista. Mielellään synnytykseen valmistautuminen aloitetaan viimeistään 36 raskausviikolla. Myös maidon tuloa voidaan stimuloida akupunktion avulla.

 

 

 

Tarja Repo

Tunnekeskeinen kehoterapeutti

puh. 040-703 6453, tarja@lumpeenkukka.fi


tarja2

 

Tampereen Tunnekeskus Lumpeenkukka, puh. 040-703 6453, Tammelan puistokatu 26-28, 33100 Tampere