Oman tieni löytäminen
tarja2

Uskon, että oma tieni on ollut juuri sellainen kuin on tarkoitettu. Kaikki vastoinkäymiset ja sairastumiset on annettu meille kasvun paikaksi. Niin on itsellänikin ollut ja olen uskaltanut pysähtyä niissä kohdissa tutkimaan itseäni ja menneisyyttäni ja löytänyt tien omaan todelliseen itseeni. Samalla henkinen kasvuni on ollut valtavaa ja olen tästä kaikesta äärimmäisen kiitollinen, vaikka usko itseen ja elämään välillä katosi. Rohkaisen myös asiakkaitani pysähtymään ja kuuntelemaan, mistä oire voisi johtua ja lähdetään yhdessä etsimään syitä ja hoitamaan sitä.

Koulutustaustani on myös kuljettanut minua eteenpäin, koska jokainen koulutus on myös matka omaan sisimpään. Tässä lueteltuna opiskeluhistoriani:

 

 • Yo-tutkinto 1982
 • Tampereen talouskoulu 5kk, 1983
 • Kansanopisto, luova toiminta ja nuorisotyö 1v. 1984
 • Kehitysvammahoitaja 1,5v. 1985
 • Frantsila, luontaishoitaja 1,5v. 1999
 • Shiatsuterapeutti 1v. 2000
 • Vyöhyketerapeutti 1v. 2001
 • Perinteisen kiinalaisen lääketieteen jatkokurssi 2003-2008
 • Logoterapian perusopinnot , 15 ov. 2006
 • Lasten tunnekouluohjaajan peruskurssi, 50h 2007
 • Perinteisen kiinalaisen lääketieteen akupunktioterapeutti 2008
 • Yrittäjän menestystarina -koulutusohjelma 2011
 • LogoArt -taideterapeutti 2v. 2012
 • Toimiva vuorovaikutusohjaaja -koulutus 2012
 • Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus 2014-2016

Vuoden 2002 alusta lähtien olen toiminut päätoimisesti luontaisterapeuttina ja vuodesta 2014 lähtien kouluttajana. Olen Luonnonlääketieteen keskusliitto LKL ry:n hyväksymä terapeutti.

Hoitojen kokonaisvaltaisuus tunteet - mieli - keho - henkisyys

Työskentelen yhä enemmän tunteiden ja mielen alueella, koska kehon kivut ja jännitykset sekä stressi juontuvat pääasiassa sieltä. Ihmisen on mahdollista kasvaa henkisesti kun keho, tunteet ja mieli ovat tasapainossa. Asiakkaalle tekemäni tarkka haastattelu ja hänen omat toiveensa ovat pohjana terapiassa. Hoidoissa pyrin ottamaan huomioon yhtä lailla asiakaan psyykkisen, fyysisen sekä henkisen tilanteen. Kokonaisvaltaiseen ihmisen kehon-, tunteiden, mielen ja henkiseen hyvinvointiin liittyy myös oikea ruokavalio (myös yrtit, lisäravinteet)ja liikunta, joihin ohjaan asiakkaitani.
Logoterapeuttinen keskustelu asiakkaiden kanssa kuuluu myös olennaisesti hoitotyöhöni. Opastan asiakasta tekemään töitä myös kotona itsensa kanssa.

Terapiahoidot sopivat kaikille vauvoista vanhuksiin. Erityisesti Tunnekeskeistä kukkaterapiaa suosittelen kaikille, koska ihminen ei tiedosta omia sisällään olevia lukkiutuneita tunteita ennen kuin niitä hellästi aukaistaan. Näiden lukkiutuneiden tunteiden kanavointiin opastan myös asiakasta.

Kaikki terapiahoidot, luennot, työpajat, kerhot, kurssit ja koulutukset, joita pidän, auttavat ihmistä vahvistamaan itsetuntoa ja oppimaan itsestään sekä läheisistään. Tunteiden avoin ilmaiseminen sekä luottamus ja rakkaus omaan itseen sekä muihin ihmisiin ovat avainsanoja ihmisen tasapainoisessa ja kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

Tunteiden avoimuuden oppiminen pitäisi lähteä jo lapsuudesta ja mallina ovat tietysti omat vanhemmat. Vanhempien tukeminen ja kodin tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen on yksi tavoitteistani. Samoin haluaisin omalta osaltani auttaa ehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Tavoitteenani on myös parisuhteiden lujittuminen ja turhien avioerojen väheneminen. Kaikki nämä voivat toteutua parhaalla mahdollisella tavalla, kun koululääketiede ja luonnonlääketiede tekisivät yhteistyötä. Negatiiviset tunteet, uskomukset ja asenteet voidaan muuttaa, mutta vain oman tahdon kautta. Tukena voi olla sekä koululääketiede että luonnonlääketiede.

Ihmisen luovuus avautuu vihan ja katkeruuden purkamisen sekä anteeksiantamisen kautta.Tähän olisi hyvä pyrkiä. Siksi lapsena opitut tunnetaidot ovat tärkeitä terveen aikuisuuden rakentamisessa ja vanhemmat ovat siitä suurimmassa vastuussa. Kun viha jää lapsen sisälle käsittelemättömänä, syntyy tunnelukkoja. Jossain vaiheessa, kun lukkoja on tarpeeksi paljon, saattaa viha purkautua hallitsemattomana tekona.

Oma työni on tunnelukkojen purkamista sekä kehon, tunteiden että mielen hoitamisen avulla. Oma kokemus omien vahvojen vihan- ja katkeruuden tunteiden purkamisesta on avannut tieni luovuuteen ja itsetuntemukseen. Oman keskivaikean masennukseni syiksi tunnistin vihan ja turvattomuuden. Kun tunnistin asiat ja tunteet, sain tuntea tunteet uudelleen, käsitellä ne ja päästää niistä irti, masennus myös katosi. Luottamus siihen, että elämä kantaa, on paras lääke masennukseen. Anteeksiantaminen on vapauttavaa ja eteenpäin on kevyempi kulkea ilman valtavaa taakkaa luottaen siihen, että kaikista täällä pidetään huolta, kun vain siihen antautuu.

Tarja Repo

 

Tampereen Tunnekeskus Lumpeenkukka, puh. 040-703 6453, Tammelan puistokatu 26-28, 33100 Tampere