Ville 5v, ilon katoaminen elämästä, painajaisunet, ahdistus ja raivo

Alkutilanne:

Äiti toi 5 -vuotiaan Villen (nimi muutettu) vastaanotolleni, koska perheessä oli tapahtunut suuri muutos, joka vaikutti Villeen voimakkaasti.

Ville oli pieni vauva, kun perheeseen tuli sijoituslapseksi kaksivuotias Kalle(nimi muutettu). Ville ja Kalle asuivat samassa huoneessa ja olivat hyvin läheisiä toisilleen.

Noin puoli vuotta sitten Kalle muutti takaisin oman äidin luokse ja tämä oli myös Villelle hyvin raskasta. Siitä lähtien kun Kalle muutti pois, mikään asia ei ollut Villen mielestä enää hyvin. Ilo katosi Villen elämästä. Hän näki usein myös painajaisunia. Vaikka pikkusisko muutti hänen kanssaan samaan huoneeseen, ei se muuttanut oloa paremmaksi. Perheessä on nyt kolme lasta Villen lisäksi.

Ville kertoi itse minulle, että tuntuu tosi pahalta, kun Kalle muutti pois.

Hoitomenetelmä: Tunnekeskeinen kukkaterapia ja välineenä kukkatipat

5 -vuotiaalla lapsella ei ole valmiuksia käsitellä eikä eritellä omia tunteitaan, eikä aikuinen voi tietää kuinka pahalta lapsesta oikeasti tuntuu. Sen vuoksi tein Villelle kukkatippoja, jotka auttavat hänen suureen pettymykseensä ja pahaan oloonsa. Kukkatipoilla on helpompi auttaa pientä lasta.

Tilanne neljän päivän kuluttua:

Äiti oli huomannut tippojen vaikutuksen jo seuraavana päivänä, mutta 3-4 päivän päästä vaikutuksen näki jo todella hyvin. Ville oli taas oma itsensä, iloinen poika ilman mitään negatiivisuutta. Painajaisiakaan Ville ei ole nähnyt tippojen aloittamisen jälkeen. Ville on herännyt aamuisin hyväntuulisena, jopa joskus tanssien. Ville on ollut pienestä pitäen pahalla tuulella aamulla herättyään, mutta sekin asia muuttui tippojen myötä.

Uusi käynti puolen vuoden kuluttua:

Puolen vuoden päästä Ville tarvitsi uudelleen apua. Ville oli hyvin ahdistunut, kiukkuinen ja negatiivinen. Ville raivoaa aina ennen kuin pystyy puhumaan. Villen perhe on Kallelle edelleen tukiperhe, ja hän käy perheen luona säännöllisesti. Ville kokee ikävää ja eroahdistusta, kun Kalle lähtee. Villelle ovat uudet asiat myös hyvin vaikeita ja ne jännittävät. Ville on myös kärsimätön. Ville ajattelee, että uudet asiat pitäisi jo ikään kuin osata ennen opettelua.

Tilanne muutaman päivän kuluttua:

Villessä näkyi muutos taas välittömästi. Villelle tuli paljon kärsivällisyyttä. Kotona asiat sujuvat paljon selkeämmin. Vaihtoehdot onnistuvat; jos Villeä kielletään jostain asiasta, suuttumus ei jää päälle ja hän valitsee jonkin muun tekemisen tilalle. Päiväkodissakin tädit huomasivat, että Ville ei räjähdä sellaisissa tilanteissa, joissa hän olisi ennen räjähtänyt. Ahdistuksen, kiukun ja negatiivisuuden tilalle tuli iloa, positiivisuutta ja kärsivällisyyttä.

Ville käyttää mielellään ”taikatippoja” koska on itsekin huomannut niiden helpottavan oloa.

Tampereen Tunnekeskus Lumpeenkukka, puh. 040-703 6453, Tammelan puistokatu 26-28, 33100 Tampere