Tuija 35v, kasvohermosärky, ”oma elämä hukassa”

Alkutilanne:

Tuija tuli vastaanotolle, koska hän oli n. puolen vuoden ajan kärsinyt kasvohermokivusta. Tuuli pahensi kipua ja poskeen ei voinut koskea. Myös nukkuminen oli vaikeaa, koska poski ei kestänyt kosketusta. Kielessä oli myös hermokipua. Tuija on nukkunut myös huonosti siitä lähtien kun lapset ovat syntyneet.

Aluksi Tuija söi särkylääkkeitä, mutta ne eivät auttaneet.Tuija on käynyt myös neurologilla. Neurologi ei luokitellut ongelmaa kolmoishermosäryksi. Lääkäri on ehdottanut hermomyrkkyä tai hermon katkaisemista, koska ei löytynyt enää muuta keinoa. Tuija ei kuitenkaan halunnut hermomyrkkyä eikä hermon katkaisemista, vaan alkoi etsiä muita hoitokeinoja.

Tuija kävi joitakin kertoja voicewell –hieronnassa, joka auttoi paljon, mutta nyt oikea kasvojen alue on tulehtunut, eikä sitä voi hieroa.

Hoitomenetelmä: Tunnekeskeinen kukkaterapia
Kukkatippojen, taideterapian, akupunktion ja logoterapeuttisen keskustelun avulla Tuija tuli tietoiseksi omasta itsestään ja mahdollisista syistä ongelmaansa. Akupunktio helpotti kipua nopeasti, vaikka aluksi se aiheutti enemmän kipua johtuen paranemisprosessista. Pääasiallinen syy oireeseen oli oman elämän elämättä jättäminen ja oman tahdon sisällä pitäminen. Tämä liittyi moniin asioihin ja ihmisiin. Oman itsensä hyväksyminen, oman tahdon esille nostaminen ja oman seksuaalisuutensa ja naiseutensa löytäminen ovat eniten pinnalle nousevia teemoja, joihin Tuija haluaisi muutosta. Tuija tunnusti olevansa myös hyvin kontrolloiva, pikkutarkka ja perfektionisti monissa asioissa.

Tilanne neljän kuukauden jälkeen:
Tunnekeskeisen kukkaterapian avulla Tuija pääsi syvälle omiin ongelmiin ja hän ratkaisi niitä maalaamalla ja omalla positiivisella ajattelullaan. Hän oppi löytämään itsestään uusia asioita, jotka olivat olleet piilossa. Hän oppi myös sanomaan avoimesti, mitä hän haluaa. Tärkeimpiä opittuja uusia asioita on läsnä olemisen taito tässä hetkessä, niin että jokaisesta olemassa olevasta hetkestä voi nauttia ja olla iloinen. Erityisesti hän huomasi, kuinka hän pystyy olemaan nyt läsnä omien lastensa kanssa ajattelematta koko ajan tekemättömiä töitä. Hän kykeni myös suurpiirteisyyteen joissakin asioissa ja se helpottaa hänen stressiään. Hän myös huomasi hiukan etäännyttyään perheestään, että perhe oli hänen suuri elämän tarkoituksensa, hänelle tärkeä asia juuri nyt tällä hetkellä. Tuijan työstettäviä asioita ovat vielä jatkossa anteeksiantamisen taito, oma itsetuntemus, luottamus elämään, elämästä täysillä nauttiminen, rohkeus, suvaitsevaisuus ja terveen seksuaalisuuden löytyminen. Hän haluaa myös oppia nukkumaan syvää ja rauhallista unta. Hän on kuitenkin tiedostanut muutoshalunsa ja haluaa jatkaa muutostaan.

Kipu kasvoissa on lähes kokonaan poissa. Ainoastaan kasvojen pesu tuntuu hieman, mutta kipua ei ole.

Tampereen Tunnekeskus Lumpeenkukka, puh. 040-703 6453, Tammelan puistokatu 26-28, 33100 Tampere